Nascholing voor leerkrachten in het basisonderwijs.

Nascholing leerkrachten basisonderwijs

 

 

Bijscholing voor leerkrachten in het basisonderwijs is het proces waarbij leerkrachten in opleiding extra training en ondersteuning krijgen om hen op de hoogte te houden van veranderingen in onderwijsmethoden, nieuwe leerplannen of andere zaken die specifiek zijn voor hun vakgebied. Hoewel veel organisaties bijscholingsprogramma's aanbieden als onderdeel van hun lerarenopleiding, kunnen andere organisaties een dergelijke opleiding als overbodig beschouwen. Sommige systemen hebben ook strikte richtlijnen over wie kan deelnemen en wat voor soort activiteiten ze moeten voltooien. Het is belangrijk dat nieuwe en bestaande leerkrachten gebruik maken van mogelijkheden om hun kennis en vaardigheden op te frissen. Een gebrek aan nieuwe ideeën of frisse benaderingen kan leiden tot verveling en frustratie bij leerkrachten, waardoor zij moeilijker goed met leerlingen kunnen werken. Zonder voortdurende ondersteuning dreigen leerkrachten bovendien hun enthousiasme te verliezen om hun onderwijsloopbaan voort te zetten of naar een ander vakgebied over te stappen. De nascholing voor leerkrachten in het basisonderwijs is een belangrijk onderdeel van de professionalisering van leraren. Door de tijd te nemen voor periodieke opfrissingssessies tijdens hun loopbaan, kan een leraar onnodige plateaus vermijden waarin hij zich vast voelt zitten voordat hij bij de volgende sessie weer een belangrijke verandering kan doorvoeren.

Wat moeten nieuwe leraren weten en kunnen?

Veel nieuwe leerkrachten beginnen hun loopbaan zonder een duidelijk idee van wat ze willen bereiken in hun onderwijsloopbaan. Zij kunnen ook onrealistische verwachtingen hebben over welke vaardigheden vereist zijn om leraar te worden. Hoewel er voor sommige leerkrachten speciale vaardigheden vereist zijn, vergen zinvolle verbeteringen in de vaardigheden van een leerkracht gewoonlijk uitgebreide training en oefening. Nieuwe leerkrachten moeten in staat zijn hun kennis op nieuwe manieren toe te passen om deze in verband te brengen met leerlingen. Zij moeten ook specifieke vakken en vaardigheden kunnen onderwijzen. Wat zij op hogescholen en universiteiten leren, komt misschien niet overeen met de kennis die zij nodig hebben om effectief met leerlingen te werken. Bijscholingsprogramma's zijn typisch ontworpen om problemen aan te pakken die specifiek zijn voor een bepaald vakgebied. Ze kunnen ook ontworpen zijn om nieuwe en ervaren leerkrachten een beter inzicht te geven in de professionele eisen van het lesgeven. Veel schooldistricten of beroepsverenigingen van leerkrachten bieden bijscholingsprogramma's voor leerkrachten aan. Deze programma's vereisen meestal een certificaat van voltooiing van een schooladministrateur of leraar waarin wordt bevestigd dat de deelnemer de vereiste cursussen heeft gevolgd.

Hoe vaak kan bijscholing plaatsvinden?

Nieuwe leerkrachten zouden moeten overwegen om minstens één keer per jaar deel te nemen aan bijscholingsprogramma's. Sommige scholen of lerarenvakbonden kunnen eisen dat nieuwe leraren tijdens het eerste jaar deelnemen aan bijscholing. Aan de andere kant bieden sommige districten een dergelijke opleiding pas aan nadat een nieuwe leraar een aantal jaren voor de klas heeft gestaan. Nieuwe leerkrachten zouden hun supervisor of de beheerder die verantwoordelijk is voor de lerarenopleiding moeten raadplegen om na te gaan wat hun vereisten zijn met betrekking tot hun vakgebied of de vereisten van het district. Nieuwe leerkrachten zouden ook moeten overwegen deel te nemen aan zomerprogramma's die bijscholing aanbieden tijdens de zomer tussen de middelbare school en de hogeschool of universiteit.

Richtlijnen voor permanente educatie

Staatswetten vereisen over het algemeen dat bijscholingsprogramma's worden gecertificeerd door de staatsinstelling. De certificeringseisen lopen sterk uiteen, dus neem contact op met uw staatsagentschap of lokale schooldistrict om uit te zoeken welke cursussen moeten worden gevolgd en door wie. De American Association of Colleges for Teacher Education heeft richtlijnen voor de accreditatie van lerarenopleidingen. De richtlijnen stellen dat een lerarenopleiding een academisch programma moet hebben dat uitmondt in een graad of een andere kwalificatie die geschikt is voor gebruik door een leraar in het beoogde veld. Het programma moet ook bestaan uit leerervaringen die voldoende zijn om de leraar voor te bereiden op onderwijspraktijken die passen bij het vakgebied.

Slotopmerkingen

Nieuwe leerkrachten zouden bijscholingsprogramma's moeten beschouwen als een gelegenheid om te leren over de specifieke uitdagingen en eisen van het lesgeven, en over de behoeften en leerstijlen van leerlingen. Deze programma's kunnen nieuwe leerkrachten een beter inzicht geven in hun vakgebied en hun vertrouwen vergroten om hun loopbaan voort te zetten.