Een kwestie van communicatie: Mediator Arnhem helpt bij ruziënde partijen

Mediator Arnhem

 

Wanneer twee partijen niet met elkaar kunnen communiceren, wordt een mediator ingeschakeld. Mediation kan partijen helpen die conflicten willen vermijden of problemen willen oplossen. Zij kunnen mediation gebruiken om elkaar beter te begrijpen en oplossingen te vinden die voor beide partijen aanvaardbaar zijn. Er zijn verschillende soorten bemiddeling, en ze dienen allemaal hetzelfde doel: twee mensen helpen naar wederzijdse doelen toe te werken in een omgeving zonder conflicten en vijandigheden. Als onderhandelaar en conflictoplosser zult u waarschijnlijk te maken krijgen met bemiddeling wanneer u werkt met klanten of werknemers. Daarom moet u weten wat ze inhouden en hoe ze u kunnen helpen conflicten effectiever op te lossen. Hier leest u meer over wat een mediator doet, hoe hij werkt en of u er een nodig hebt voor uw kantoor.

Wat is bemiddeling?

Bemiddeling vindt plaats wanneer twee of meer mensen samenkomen om te proberen een probleem op te lossen dat hen beiden aangaat. De bemiddelaar is niet betrokken bij een conflict, zodat hij de emotionele bagage die de partijen negatief kan beïnvloeden, kan vermijden. Als de partijen niet met elkaar kunnen communiceren, maar dat wel willen, kan een bemiddelaar hen helpen. De bemiddelaar neemt geen beslissing voor de betrokkenen. In plaats daarvan is de bemiddelaar er om de partijen te helpen communiceren op een manier die conflicten voorkomt. Mensen brengen vaak een bemiddelaar in een relatie om hen te helpen effectiever te communiceren. Een mediator kan u helpen conflicten op te lossen, veranderingen te begeleiden of moeilijke situaties, zoals een echtscheiding of relatiebreuk, te doorstaan.

Soorten bemiddeling

Er zijn verschillende soorten bemiddeling die verschillende doelen dienen. Bij vertrouwelijke bemiddeling weten alleen de bemiddelaar en de partijen wat er tijdens de bemiddelingssessie is gebeurd. Bij collaboratieve bemiddeling werken de bemiddelaar en de partijen samen om een oplossing voor hun probleem te vinden. Bemiddeling is wanneer een bemiddelaar de partijen helpt hun geschillen met respect, waardigheid en beleefdheid op te lossen. Bemiddeling kan in de meest uiteenlopende situaties worden toegepast, zoals het helpen van bedrijven bij het oplossen van geschillen met klanten, werknemers, leveranciers en overheidsinstanties. Vertrouwelijke bemiddeling wordt vaak gebruikt in familierechtelijke geschillen om scheidende ouders te helpen met elkaar te communiceren.

Hoe werkt bemiddeling?

Voordat een bemiddelingssessie begint, probeert de bemiddelaar de context achter het conflict te begrijpen. Als de partijen een werkgerelateerd geschil hebben, zal de bemiddelaar hen waarschijnlijk vragen stellen over hun werkomgeving, hun rollen en verantwoordelijkheden en hun verwachtingen. Dit zal de bemiddelaar helpen te begrijpen wat er aan de hand is, zodat hij de partijen kan helpen conflicten te vermijden die de bemiddeling kunnen doen ontsporen. De bemiddelaar helpt de partijen vervolgens om samen oplossingen te vinden die voor beide partijen aanvaardbaar zijn. De bemiddelaar kan de tussenpersoon zijn die de strijdende partijen helpt oplossingen te vinden zonder hun toevlucht te nemen tot agressie of beschuldigingen. Veel bemiddelaars moedigen partijen aan om te proberen het standpunt van de ander te begrijpen en naar mogelijke oplossingen te zoeken.

Bemiddeling is het meest effectief wanneer de partijen in staat zijn om de zaken onderling uit te praten en te vermijden dat een bemiddelaar bij het geschil wordt betrokken. Bij een geschil zijn mensen vaak bezig met "proberen te winnen" in plaats van "proberen te begrijpen". Bemiddeling helpt partijen hun problemen op een respectvolle manier te bespreken, maar de partijen zijn nog steeds vrij om te beslissen wat ze willen doen. Bemiddeling is geen "oplossing", maar helpt partijen over hun problemen te praten en kan partijen helpen sommige problemen op te lossen.

Voordelen en nadelen van bemiddeling

Bemiddeling kan partijen helpen conflicten te vermijden en problemen op te lossen. Het kan partijen ook helpen effectiever te communiceren en naar wederzijdse doelen toe te werken. Hoewel bemiddeling nuttig is, kan zij niet worden gebruikt om alle problemen "op te lossen" of een "oplossing" te vinden. Bemiddeling is eerder een proces dan een eindresultaat. Hoewel bemiddeling partijen kan helpen te communiceren en oplossingen te vinden, kan zij het verleden niet veranderen of de toekomst anders maken dan zij nu is. Bemiddelaars nemen geen beslissingen voor de betrokkenen en moedigen partijen aan samen te werken om oplossingen te vinden die voor beide partijen aanvaardbaar zijn. Bemiddelaars worden echter vaak gezien als neutrale derden en zijn daarom nuttig om partijen te helpen conflicten te vermijden en problemen effectiever op te lossen. Bovendien heeft bemiddeling een lagere emotionele tol dan veel andere methoden voor conflictoplossing, zoals arbitrage en rechtszaken.

Waarom bemiddeling op de werkplek?

Er zijn vele redenen waarom partijen in een conflict kunnen kiezen voor bemiddeling op de werkplek. Een collega kan bijvoorbeeld een probleem hebben met zijn leidinggevende. Zij kunnen het gevoel hebben dat hun leidinggevende hen oneerlijk beoordeelt of hen oneerlijk behandelt, waardoor zij van streek zijn. Ze kunnen ook het gevoel hebben dat hun leidinggevende hen onterecht de schuld geeft van werk dat ze niet hebben gedaan. Maar ze zijn bang om hun leidinggevende te confronteren, omdat ze niet het risico willen lopen hun baan te verliezen. Een bemiddelaar kan de partijen helpen deze problemen met respect en beleefdheid op te lossen.

Naast het op een respectvolle en beleefde manier oplossen van problemen, kan bemiddeling op de werkplek partijen helpen de kosten en risico's van een rechtszaak of andere juridische stappen te vermijden. Een rechtszaak kan zeer kostbaar en tijdrovend zijn. Het kan maanden of zelfs jaren duren voordat er een vonnis wordt geveld. Als de partijen worden ontslagen, kunnen zij hun huis, auto en andere waardevolle bezittingen verliezen. Een rechtszaak kan ook aanzienlijke emotionele schade toebrengen aan de betrokken partijen, wat schadelijk kan zijn voor hun werkrelaties, hun persoonlijke relaties en hun reputatie in hun gemeenschap.

Conclusie

Mediator Arnhem is een deskundige op het gebied van conflicthantering en kan helpen bij het oplossen van problemen. Wanneer je twee mensen probeert te helpen een probleem op te lossen, is het belangrijk om ieders perspectief te begrijpen. Het is ook belangrijk dat de partijen kunnen communiceren en werken aan wederzijdse oplossingen.

Vaak is de ene persoon van streek en is de andere boos. Bemiddeling kan partijen helpen hun problemen op te lossen zonder hun toevlucht te nemen tot vijandigheid of agressie. Het kan partijen helpen te communiceren, zodat zij niet geconfronteerd worden met een conflict zonder oplossing of zich moeten redden in een situatie die hen stress bezorgt.

Voor elke situatie in uw leven waarin u en een ander een conflict moeten oplossen, kunt u gebruik maken van bemiddeling. Het is een effectief proces, en het kan u helpen problemen op te lossen zonder uw toevlucht te nemen tot vijandigheid.