Mediation in plaats van de rechtzaal – een kans op een beter resultaat

Mediation Eindhoven

 

Bemiddeling is een effectief middel om tot een schikking te komen. Het helpt partijen om tot een akkoord te komen over een onderwerp zonder een dure juridische strijd te hoeven voeren. In Nederland wordt mediation niet zo vaak gebruikt. Misschien heeft u er wel eens van gehoord, maar waarschijnlijk niet zoveel als u denkt. We weten dat er veel redenen zijn waarom mensen geen mediation accepteren, maar in de praktijk kan dit succesvol zijn als beide partijen bereid zijn en er voor open staan. De mediation in Eindhoven zal ervoor zorgen dat de partijen een oplossing vinden waar beide partijen tevreden mee zijn. Als u juridische hulp nodig hebt of meer wilt weten over verschillende manieren om uw zaak op te lossen, neem dan contact op met ons team voor geschillenbeslechting.

Wat is bemiddeling?

Bemiddeling is een proces waarbij een derde persoon, een bemiddelaar, u beiden helpt om op uw eigen voorwaarden tot overeenstemming te komen. Er zijn twee soorten bemiddeling: informele en formele.

  • Bij informele bemiddeling helpt de bemiddelaar beide partijen bij het onderhandelen over een regeling en het vinden van oplossingen voor hun geschil. De bemiddelaar is geen rechter of advocaat, dus hij kan u niet helpen een oplossing voor uw zaak te vinden. Bemiddelaars doen echter veel onderzoek om beide partijen te helpen tot een overeenkomst te komen op hun eigen voorwaarden.

  • Bij formele bemiddeling is de bemiddelaar een neutrale derde partij die u beiden helpt te onderhandelen over een regeling. De bemiddelaar kan u niet helpen om een oplossing voor uw zaak te vinden, maar hij kan u wel helpen om op uw voorwaarden tot een regeling te komen.

Waarom is bemiddeling een goed idee?

Bemiddeling is gebruikelijker in de Verenigde Staten dan in Europa. In de VS heeft meer dan 90% van de mensen ten minste één keer in hun leven een bemiddeling ondergaan. Vanwege het hoge succespercentage beseffen steeds meer mensen dat bemiddeling een doeltreffende en minder dure manier kan zijn om een vordering te regelen.

Bemiddeling is vaak een betere optie voor mensen die zelf niet tot een overeenkomst kunnen komen. In sommige gevallen willen een of beide partijen wel tot een schikking komen, maar kunnen zij het niet eens worden over de voorwaarden van de overeenkomst. Bemiddeling kan mensen met verschillende soorten geschillen helpen een gemeenschappelijke basis te vinden. Partijen die zelf niet tot overeenstemming kunnen komen, kunnen ook baat hebben bij bemiddeling als zij de kosten en onzekerheid van een gerechtelijke procedure willen vermijden.

Wie kan in Nederland bemiddelen?

Bemiddelingsdiensten worden aangeboden door particuliere bemiddelingsbedrijven, advocatenkantoren en overheidsinstanties. Stel bij het kiezen van een bemiddelaar vragen over zijn ervaring, opleiding en kwalificaties. Houd rekening met het niveau van dienstverlening dat u nodig hebt, de locatie en de timing van de bemiddeling.

Hoe nu verder?

Zodra u hebt besloten om te bemiddelen, is het belangrijk om u voor te bereiden op de bemiddeling. U moet uw zaak grondig overwegen en proberen zo snel mogelijk tot een beslissing te komen. Zodra u besluit te bemiddelen, moet u zo snel mogelijk bemiddelen.

Wanneer u klaar bent om te bemiddelen, neem dan contact op met een bemiddelingsbedrijf of een advocatenkantoor dat bemiddelingsdiensten aanbiedt. Zorg ervoor dat het bemiddelingsbedrijf een goede reputatie heeft en dat u de geloofsbrieven van het bemiddelingsbedrijf heeft gecontroleerd. Zorg ervoor dat de bemiddelingsdienst beschikbaar is op de locatie waar u gebruik van wilt maken.