Hoe Rotterdams personeel in de gezondheidszorg werkt aan gezonde werknemers

Zorgpersoneel Rotterdam

Gezondheidseducatie kan een doeltreffende strategie zijn om de betrokkenheid van werknemers te verminderen. Programma's voor werknemers worden vaak aangeboden door hun werkgever en worden vaak gefaciliteerd door een gezondheidscoach. Een grote fabrikant in de stad Rotterdam had bijvoorbeeld een hoog verloop, net als veel andere werkgevers. Na de implementatie van verschillende gezondheidsvoorlichtingsprogramma's voor werknemers zijn de percentages echter gedaald. Eén programma richt zich op de voordelen van fit en gezond zijn. Andere programma's richten zich op de gevaren van drugs- en alcoholmisbruik. Bovendien bieden sommige werkgevers wellnessprogramma's aan die zijn afgestemd op het bedrijf en de sector, zoals de gezondheidsvoordelen van werken in de voedingsindustrie.

vrijwilligersprogramma's voor werknemers

Door werknemers geleide gezondheidsinitiatieven beginnen vaak met een vrijwilligersprogramma. In dit soort programma's bieden werknemers zich vrijwillig aan om gezondheidsinitiatieven op de werkplek te leiden. Ze kunnen ook counseling aanbieden of werknemers met medische problemen doorverwijzen. Zo heeft een zorgpersoneel in de stad Rotterdam in samenwerking met een groot farmaceutisch bedrijf een programma opgezet waarbij werknemers als vrijwilligers werden ingezet voor een gezondheidsinitiatief in de gemeenschap. Deze werknemers boden een breed scala van diensten aan, van elementaire medische tests tot counseling.

groepsfitnessactiviteiten onder leiding van de werkgever

Een andere manier voor werkgevers om een gezonde levensstijl te bevorderen en risicofactoren te verminderen, is door middel van groepsfitnessactiviteiten onder leiding van de werkgever. De meeste grote werkgevers in de stad Rotterdam bieden gezondheidsbevorderingsprogramma's aan die fitnessactiviteiten omvatten. Een grote zorgpersoneel in de stad Rotterdam organiseert bijvoorbeeld gezondheids- en wellnessactiviteiten voor werknemers, zoals fietstochten en wandelgroepen.

Andere initiatieven

Gezonde werkplekken kunnen ook een nieuw voedselaanbod introduceren, een gezonde leefomgeving bevorderen, gezonde evenementen organiseren en gezonde opleidingsprogramma's aanbieden. Een groot productiebedrijf in de stad Rotterdam heeft bijvoorbeeld gezondere snacks, biologische producten en een glutenvrij menu geïntroduceerd. Het heeft ook gezondere kantoorruimtes geïntroduceerd, zoals een groene daktuin, die een gezonde levensstijl bevorderen. Een andere werkgever heeft fitnesswedstrijden georganiseerd, de deelname van werknemers aan sport aangemoedigd en welzijnstrainingen voor werknemers aangeboden. Het heeft werknemers ook aangemoedigd om aan yoga te gaan doen.

Gezonde werkplekken bevorderen niet alleen gezond gedrag bij werknemers, maar betrekken hen ook bij gezonde levensgewoonten.